
Ucelený pohled na raw stravování
Vitariánství je odnoží veganství, které se zaměřuje na konzumaci pouze a jenom tzv. „živých“ potravin. Tedy takových, které nejsou chemicky ani tepelně (většinou nad cca 40°C) upravené. Řečeno ještě jinak – vitariáni si zakládají na tom, aby jedli pouze syrovou stravu, resp. takovou, která obsahuje aktivní enzymy nezničené (nedenaturované) tepelně ani chemicky.
Tato filozofie se začala masově šířit po západním světě teprve nedávno a tomuto trendu podléhá stále větší počet lidí. Důkazem oblíbenosti jsou mj. i nově otevírané raw restaurace ve větších městech, což před několika málo lety bylo na našem konzervativním a typicky masožravém trhu prakticky nemyslitelné. V podstatě se s ohledem na tento „svěží“ trend ani není čemu divit, že je osvěta tak masová, protože nejčastěji používané argumenty vitariánů jsou poměrně logické a lákají ke změně dosavadního životního stylu s vidinou lepšího zdraví a především subjektivního cítění se.
Konečně text o vitariánství (RAW stravě), kterej se pořád jenom dokola netočí okolo toho, že – jíst maso je pro nás nepřirozené, že – vařit potravu je nepřirozené, a že – se nemá strava vařit kvůli těm enzymům a vitamínům….a taky mě to zase malinko posunulo v oblasti JIN-JANG. S pozdravem všežravec Roman.
Dobrý den, náhodou jsem narazil na Vaše stránky a velmi mě zaujaly. Již nějaký pátek se snažím být pouze na syrové stravě a to převážně z těchto důvodů:
- údajně jsme původně pohybovali v teplém pásmu a živili jsem se převážně ovocem, zeleným, ořechy, semínky
- jako jediné živé bytosti na planetě vaříme a tělo na to údajně reaguje obraným mechanismem (bílé krvinky)
- jako jediní savci pijeme mléko jiných savců
- naše trávicí enzymy údajně nejsou primárně nastaveny na trávení masa
- jsme velice blízcí opicím
A proč to vlastně píšu, protože snažím se najít pravdu, rovnováhu a osobně mi nejlépe vychází veganství, pokud se podívám např. na server http://www.veganfighter.cz, tito sportovci mi připadnou opravdu zdraví a ve skvělé kondici, na druhé straně vitariáni, kteří to dělají správně, vypadají také velmi vitálně, zdravě, ale je fakt, že objemově na tom určitě nejsou tak dobře jako vegani.
Mimochodem, nedávno jsem vrátil z jednoho festivalu z USA, kde jsem měl možnost poznat opravdové špičky v oboru, dokonce jsem měl možnost celý týden cvičit se skvělým člověkem dr. GRAHAMEM, autorem knihy dieta 80/10/10, který je na svůj věk velmi silný a ve skvělé kondici a živou stravou se údajně stravuje přes 20 let. Možná by stálo za to udělat příší rok v létě podobný experiment, ale čistě jen na syrové stravě :-), co říkáte? S přátelským pozdravem Tom
Celou problematiku raw stravování je potřeba vnímat v kontextu našeho genetického nastavení, fyogenetického vývoje, aktuálních podmínek, ve kterých žijeme a úrovně vědomí, na které se z hlediska vlastního individualizovaného vývoje nacházíme. Není možné tvrdit, že jeden způsob stravování je lepší než druhý – to by bylo příliš egoistické a vytržené z kontextu uceleného pohledu na věc.
moc nechce (i když ctím pravidlo „Nikdy neříkej nikdy“).
Osobně do takového testu v nejbližší době nepůjdu, protože čistou raw stravou není možné dosáhnout (na rozdíl od veganství a jiných režimů stravování) anabolizujících pochodů a tedy i nárůstu svalové hmoty. Musel bych užívat proteinové koncentráty, a to se mi (zatím
Dobrý den Martine,
krásný článek, který mnohé vysvětluje…
Děkuji
Dobry den,kdyz mi nejde o vybudovani svalove hmoty a cvicim si jen tak pro radost (nejspis budu vecny bezec nez nejaky silovy maniak) je mozne „prezit“ jen na ovocnych s zeleninovych stavach? Nemyslim ted stavovy pust ale dlouhodobe? Tento experiment jsem zkousela mesic s tim ze vecer jsem mivala hlad a tak jedla zeleninove spagety. Tim,ze me telo nemelo vlakninu citila jsem se lepe a lehci. Myslite si ze by se tyto freshe ted myslim zeleninove mely obohacovat napriklad o seminka? Zastavovala jsem i pravidlo nekombinovat ruzne druhy a pila mono stavy. Ale co tolik jednoducheho cukru? Nemuze se ulozit do tukovych polstarku? Diky za odpoved a budu se tesit na dalsi webinar
Pokud se rozhodnete jít cestou konzumace pouze a jenom šťáv, dostanete svůj metabolismus do dlouhodobého režimu katabolismu. To způsobí ztrátu svalové hmoty a současně i nárůst tukových zásob. Mj. se budete s největší pravděpodobností potýkat i se syndromem studených končetin, jako žena navíc riskujete ztrátu menstruačního cyklu. Možných projevů je samozřejmě podstatně více, vše je otázkou individuality. Pocity hladu, které jste zažila, vychází z absence pevné složky stravy, kterou žaludek potřebuje jako odezvu na objem jídla, na které je zvyklý, a současně deficitu bílkovin. Čím více se budete blížit v systému stravování vyváženosti ve všech směrech, tím lépe pro vás (z dlouhodobé perspektivy).
Kurz jsem prave u vas delala a bohužel jsem nepochopila celkovou problematiku hubnuti nabirani udrzovani. Zkousela jsem ledasco a ze svych zkoušek jsem se dostala na bazalni metabolismus 1000kcal kdyz budu postupně přidavat na jidle myslim tim treba na 1500 znamena to ze musim 500 spalit aby se dostalo na bazalni metabolismus? Nebo mam proste jist jako neaktivni zena s 2000kcal a zaradit ostre prochazky? Nevim si rady
dekuji
Ze stavu silného katabolismu, do kterého jste se dostala, je potřeba nastolit rovnováhu. Není nejrozumnější skočit rovnýma nohama do opačného extrému v podobě silně anabolizujících pochodů. Nejprve ustabilněte jídelníček na základě energetických poměrů makrosložek S:B:T na 60:20:20 a nechte metabolismus nějakou dobu pracovat. Klíčové je dostat množství viscerálního tuku na původní hodnoty. Teprve pak si můžete hrát s počítáním kalorií, i když já osobně bych se tomuto vyhnul, je to zbytečně zatěžující…
Děláte si pouze vlastní stravu? Nebo si kupujete i doplňky raw strava v podobě tyčinek? Co si o tom myslíte? Věříte těm výrobcům?
Mě to přijde jako pohodlné, protože obsahují spoustu složek, které by se těžko shánělo.
Pokud je to technicky realizovatelné, preferuji vlastně připravené jídlo. Nejde tak ani o způsob gastro úpravy, ale především o kvalitu vstupních surovin, kterou tak mám možnost mít v maximální míře pod kontrolou (čím déle se profesně pohybuji v oblasti výživy a potravinářství, tím větší důraz tímto směrem kladu). Raw strava je v mnoha ohledech fajn, osobně považuji za přínos moderní doby, že máme dostupné některé potraviny z této kategorie i v běžné síti s prakticky použitelnou trvanlivostí. Trochu škoda, že se výrobci bojí (primárně z cenových důvodů) navyšovat obsah bílkovin v tyčinkách – k dispozici jsou dnes rostlinné nativní proteiny ve vysoké kvalitě. Ve výsledku bychom tak dostali něco, co bych se nebál označit za superpotravinu…